És la primera escola d’arts i oficis privada del Bhutan amb l’objectiu de donar accés a l’educació als nois i noies més pobres del país.

Envoltat al nord pel Tibet i al sud per la Índia, el Bhutan és un petit regne situat a la regió de l’Himàlaia i envoltat d’algunes de les muntanyes més formidables del món.

En aquesta regió va arrelar una antiga branca del budisme, la qual va deixar una forma d’art mística que revelava un cosmos, basat en l’hinduisme, amb dimonis i deïtats metamorfosades per la bruixeria i per creences ancestrals. Avui en dia, el Bhutan ofereix un art imaginatiu i únic que ha sobreviscut sense canvis a través dels segles.

Fins no fa gaire temps, aquesta herència artística ha anat passant de generació en generació, però la tecnologia moderna i d’altres influències externes han començat a posar en perill les tradicions mil·lenàries bhutaneses. La gent jove ja no aprèn l’ofici dels seus pares. Per llei, al Bhutan l’art és essencial per la identitat nacional i per l’economia. Els artistes i gravadors troben feina amb molta facilitat, ja que no només els edificis públics requereixen ornamentació elaborada tradicionalment, sinó també és necessària la restauració de murals religiosos i d’iconografia de monestirs, temples, fortaleses i d’altres construccions bhutaneses.

La Choki Traditional Art School (CTAS) fou establerta a l’abril de 1999 en commemoració del jubileu de plata de Sa Majestat. L’escola fou una iniciativa privada per donar suport al jovent menys afortunat i ajudar al Govern a aconseguir els seus objectius de preservació de la cultura i la tradició del país i oferir oportunitats de feina per als joves. Avui, l’escola està dirigida per els set membres de la família Choki i per un personal docent format per vuit persones. Fins l’any 2002, l’escola ha estat finançada per la família Choki a través d’una botiga on l’escola ven alguns dels treballs dels estudiants. L’any 2003, els alumnes de tercer curs van guanyar un concurs públic per pintar i decorar un nou edifici governamental a Bumthangm. A finals de 2005,  els estudiants de CTAS havien pintat 13 edificis, 3 dels quals eren encàrrecs guanyats per concurs públic.

DSCF0030L’any 2002, la Himalayan Youth Foundation (amb qui la Fundació Muntanyencs per l’Himàlaia ja col·labora en el projecte del Kailash Home a Katmandú, Nepal) va donar els fons per a la construcció d’un bany per als estudiants. Al 2003, gràcies a un generós donatiu, HYF fou capaç de garantir la construcció d’un dormitori per a 120 llits (les obres van finalitzar al maig de 2005). Amb l’objectiu de facilitar l’accés de les noies a l’escola, al desembre de 2007 CTAS rebé un donatiu privat de 95.000$ per a l’específica construcció d’un dormitori per a noies i d’un espai polivalent que serviria alhora de cuina i menjador (les obres es van iniciar al gener de 2008). Durant el 2008, MHF va participar al projecte amb un compromís d’apadrinament de 2 estudiants durant 6 anys i amb l’adquisició d’un vehicle 4×4.

Actualment, 98 nois i 46 noies estan matriculats a l’escola, que ofereix un programa escolar de 6 anys durant els quals els alumnes aprenen a pintar, a gravar en fusta, a esculpir, a teixir i a brodar. A més a més, els estudiants aprenen anglès, matemàtiques i el Dzongka (llengua tradicional bhutanesa). L’escola es fa càrrec de les matrícules, del menjador i de l’allotjament durant els 6 anys d’escolaritat. Durant una visita al Bhutan l’any 2008, Mario Fontana va tenir l’oportunitat de visitar el CTAS i va decidir implicar-hi fent-hi una primera inversió. La relació amb l’escola es desenvolupà fins que al maig de 2010, coincidint amb les celebracions del 10è aniversari de l’escola, la Fontana Foundation de Suïssa va agafar el relleu d’HYF assumint la plena responsabilitat financera de CTAS.